Het kadaster heeft het druk gehad de afgelopen periode. Veel huizen in Bunne en Winde zijn van eigenaar gewisseld. Veel nieuwe gezichten in het dorp. Tijd om eens nader kennis te maken met al deze nieuwe dorpsbewoners.

Als eerste ging de redactie daarom buurten bij Inge Doldersum en Henk  Fehrmann in hun woonboerderij aan de Peizerweg nr.1. Bij binnenkomst mochten we eerst een blik werpen in de grote schuur die momenteel onder handen genomen wordt. De oude indeling is volledig gestript en de hoge monumentale ruimte met z’n prachtige gebinten is klaar om een nieuwe bestemming te krijgen met een zithoek, slaap- en badkamer op de voormalig hooizolder en grote schuifpuien die het geheel ruimer en lichter gaan maken. De gemeente is in principe akkoord, de bouwvergunning is aangevraagd en wat rest is de formele goedkeuring.

Al weer ruim een jaar maken Inge en Henk deel uit van onze dorpsgemeenschap. Met veel genoegen en plezier. Henk en Inge zijn afkomstig uit de stad Groningen. De drukte en de luidruchtigheid van de binnenstad konden ze steeds minder waarderen. De wens om buiten een mooie woonplek te vinden werd dan ook steeds sterker. Verschillende opties passeerden de revue tot op eens het pand aan de Peizerweg in Bunne zich aandiende. Ze zagen onmiddellijk de mogelijkheden van de woonboerderij en waren zich bewust dat ze snel moesten handelen want er waren meer kapers op de kust. De koop was snel gesloten.

In januari vorig jaar hebben ze hun intrek in de nieuwe woning genomen. En meteen aan de slag gegaan. Het voorhuis werd aangepakt en naar eigen inzicht vormgegeven. Een muurtje doorbreken, een schuifpui plaatsen, de keuken wat aanpassen en vooral veel schilderwerk met eigen kleurstelling. Het eerste deel van het project is nu afgerond en de volgende fase kan starten. Of eigenlijk meerdere fasen. Want niet alleen de schuur zelf wordt aangepakt maar ook het terrein rondom de schuur is op de schop gegaan. Het grote hek en de houtwallen zijn verwijderd om ook hier meer ruimte en zicht naar de omgeving te creëren. En straks is er vanuit de schuur een geweldig uitzicht over de tuin waar de steentjes vervangen zijn door gras en beplanting.

Henk en Inge hebben iets met wonen, inrichten en  vormgeven. De ideeën komen snel en er wordt niet lang geaarzeld om die ideeën vorm te geven. Aan de slag en vooral veel zelf doen. Daarbij ook het zware werk niet schuwend. Niet alleen in Bunne zijn ze daarmee actief. Van tijd tot tijd reizen ze af naar Noord Spanje waar ze in de afgelopen jaren een oud karakteristiek Spaans huis op dezelfde wijze hebben opgeknapt en gerenoveerd. Dit project is nu bijna afgerond.

In Groningen runnen Inge en Henk een kinderdagverblijf, De Blokkendoos. Een onderneming waarmee Inge zo’n 20 jaar geleden is gestart. Ook in deze onderneming kunnen zij hun creativiteit en drang naar innovatie in ruime mate kwijt. Ze zijn voortdurend op zoek om nieuw inzichten en ontwikkelingen op sociaalpedagogisch gebied in te passen in hun activiteiten. De verhuizing naar een ander, nieuwbouw, pand is aanstaande. Het ontwerp voor de inrichting en vormgeving komt grotendeels weer uit eigen koker. En als het straks zover is zullen zij weer hun mannetje staan bij de uitvoering.

IMG_1887

Wat nu als al deze projecten afgerond zijn? Dreigt dan het grote zwarte gat? Daarover maken ze zich geen zorgen. Dan is er tijd om aandacht te geven aan een activiteiten die er nu vaak bij in schieten zoals bijvoorbeeld schilderen of varen (op de Middellandse Zee).

Zoals gezegd vinden zij het wonen in Bunne erg prettig. Inge en Henk hebben makkelijk aansluiting gevonden bij de gemeenschap. Ze zijn met open armen door de buurgenoten ontvangen. In het dorp is een hoop activiteit. De sfeer is gemoedelijk en men zit elkaar niet in de nek. Men loopt de deur niet bij elkaar plat maar men is er voor elkaar als het nodig is.

Bij de afronding van het gesprek heeft Henk nog wel één hartenkreet. En ook nu komt de creativiteit weer om de hoek. Kunnen we niet iets doen aan die vreselijk saaie rotonde bij de entree van ons dorp? “Een prachtig dorp met de saaiste rotonde van Nederland” aldus Henk. Is het een idee om de rotonde te verfraaien en aandacht geven aan al het moois dat er in B-W-B te zien en te beleven is. Volgens de redactie is er een nieuw project geboren.