Groningen en Friesland komen samen in Drenthe

Van minder dan zestig vierkante meter aan de rand van Groningen naar een woonoppervlak van meer dan tweehonderd vierkante meter aan de rand van de bebouwde kom van Bunne. Een overgang van een onbezorgd studentikoos bestaan naar het echte leven met grote verantwoordelijkheden. En een stap die Gwen en Eelkje zetten toen ze in de zomer van 2021 naar de Peizerweg verhuisden. Het was voor hen niet direct de meest voor de hand liggende keuze, eigenlijk waren ze op zoek naar iets groters in de stad en hadden ze niet eens aan de optie van het platteland gedacht. Totdat Eelkje op een ochtend op haar racefiets door Bunne kwam en daar een mooie woonboerderij te koop zag staan. Toen bleek dat ze het beiden best zagen zitten, werd de keuze snel gemaakt. Ze hadden niet gedacht nu al naar zo’n grote woning te kunnen verhuizen, maar ze hebben er nog geen seconde spijt van gehad en wonen met veel plezier in Bunne.  

Op de dag van de verhuizing, 27 augustus 2021, vielen ze meteen met de neus in de jaarlijkse barbecue. Al dansend hadden ze een feestelijke eerste kennismaking met hun nieuwe dorpsgenoten en Eelkje en Gwen voelden zich meteen thuis. Het leven op het platteland is beiden dan ook niet geheel onbekend. Eelkje is opgegroeid in een dorpje ten westen van Leeuwarden en Gwen komt uit de omgeving van Veendam. Ze vinden het een mooie gedachte dat Friesland en Groningen nu samenkomen in Drenthe.

Zowel Eelkje als Gwen hebben geneeskunde gestudeerd in Groningen en zaten zonder het van elkaar te weten in dezelfde jaargang. De eerste ontmoeting vond plaats in de bus van de stad naar Drachten waar beiden coschappen liepen in het ziekenhuis. De vonk sloeg echter definitief over onder het genot van een speciaalbiertje tijdens een van de vrijdagmiddagborrels met medestudenten in café De Koffer in de stad.

Inmiddels werken beide dames in de geestelijke gezondheidszorg, zij het bij verschillende instellingen. Voor beiden leidt dit momenteel tot lange werkdagen waarbij het niet ongebruikelijk is dat ze ’s ochtends om 7.20 uur – altijd op de fiets – van huis vertrekken en ’s avonds pas na 17.30 uur weer thuis zijn.

Deels bewust en vermoedelijk deels ook door deze lange dagen hebben ze de nodige renovatie van hun huis nog even voor zich uit geschoven. Ze willen hun huis eerst een tijdlang beleven en op basis daarvan beslissen over de precieze invulling van de verbouwing die komende zomer van start gaat. Ondanks dat ze het complete plaatje nog niet helemaal voor de bril hebben, wordt als eerste stap in ieder geval het dak vervangen. Maar hoe het eindresultaat gaat worden is op dit moment ook voor hen nog een verrassing.

Helemaal stilgezeten hebben ze overigens zeker niet. In de tuin is er al flink wat gebeurd. Naast het nodige achterstallige onderhoud en het onvermijdelijke onkruid wieden, hebben ze ook een moestuin aangelegd en hebben ze meteen het eerste jaar al een zeer behoorlijke oogst gehad en met gepaste trots al flink uit de tuin kunnen eten. Ergens in het achterhoofd ontstaan al snode plannen om ooit een kas te plaatsen, op voorwaarde dat deze het weidse uitzicht over de velden niet verpest. Want van dat uitzicht genieten Gwen en Eelkje met volle teugen getuige twee pontificaal voor het grote raam opgestelde luie stoelen met uitzicht over de landerijen en de met enige regelmaat voorbij trekkende reeën.

Al met al blijkt uit alles dat Eelkje en Gwen het hier bijzonder naar hun zin hebben. Samen met hun twee katten, op z’n plats Sâlt en Pieper, straalt de huiselijke gezelligheid en de dankbaarheid ervan af.  Een dankbaarheid overigens die de katten maar wat graag tot uiting brengen door hun bazen af en toe te trakteren op een levende muis. Of, zoals na de afgelopen zomervakantie, een levende muis en een levende kikker die triomfantelijk als blijk van dank in het midden van de nacht boven het hoofd  van de in hun bed slapende Eelkje en Gwen werden gepresenteerd. Voor sommigen een ware nachtmerrie, voor Gwen en Eelkje niet meer dan part of the deal van het wonen op het platteland en een cadeautje dat voor hen de pret en het geluk aan de Peizerweg niet mag drukken.

Wij wensen Gwen en Eelkje heel veel plezier in Bunne.